woensdag 26 augustus 2015
Vandaag, 20:30 Update: vandaag, 21:36
De sterk gedaalde beurskoersen, maar vooral het turbulente koersverloop zorgt voor onrust op de markt voor fusies en overnames. 'Het doet de markt sidderen', zegt Rob Oudman van Leonardo, een onafhankelijke zakenbank voor fusies, overnames en beursgangen.
Partijen die nu met een boekenonderzoek bezig zijn om tot een overname te komen, zullen zich wel even bedenken voor ze met een bod komen, legt Oudman uit. 'Als tijdens zo'n onderzoek de beurs hard naar beneden gaat, wil je daar je waardering op aanpassen.' Oudman verwacht dan ook terughoudendheid met aankondigingen zolang de beurs niet is bedaard.
Ramp
Partijen die een publiek overnamebod hebben gedaan, kunnen daaronderuit als er 'materiële negatieve veranderingen' optreden tijdens de aanmeldingsperiode. Te denken valt aan een bedrijfsgerelateerde ramp waarbij een groot deel van de waarde van de onderneming in rook opgaat. 'Maar dat zal zich niet snel voordoen en het zal heel moeilijk zijn om een correctie van de beurs als materiële verandering aan te grijpen, meent advocaat Pieter Riemer van Linklaters. 'Ik denk dat dat argument niet standhoudt. Economische ontwikkelingen zijn sowieso meestal uitgesloten, maar veel hangt natuurlijk ook af van hoe het allemaal is opgeschreven.'
Wie als biedende partij toch wil weglopen van een deal waarbij een publiek bod is uitgebracht, kan dat meestal alleen onder zeer specifieke omstandigheden doen en zeker niet louter omdat het te onaantrekkelijk is geworden. 'Of er een weglooprecht bestaat, hangt af van de voorwaarden van het bod. Als een bieder wegloopt, komt het regelmatig voor dat in dat geval een aanzienlijke vergoeding of break fee moet worden betaald. De hoogte daarvan is van te voren vastgelegd in de fusieovereenkomst', aldus Riemer.
Contanten versus aandelen
De scherpe koersdalingen op de Europese aandelenbeurzen kunnen eventueel ook gevolgen hebben voor de geplande overnames van Nederlandse bedrijven. Het geldt niet zozeer voor TNT Express, Ten Cate en Ballast Nedam, waar het bod dat op tafel ligt in contanten wordt betaald, maar wel voor Shells overname van BG Group en de fusieplannen van Ahold en Delhaize. Die deals worden deels of geheel in aandelen afgerekend.
Residence Newport
Labradorstroom 87
1271 DE Huizen
+31 (0)35 - 62 48 959
+31 (0)6- 53 477 439
info@bcfinance.nl
KvK: 74387375
Btw: NL859876238
BC Finance is een adviesorganisatie die zich richt op de begeleiding bij fusies en overnames. Wij begeleiden u bij de verkoop, aankoop of waardering van uw onderneming. BC Finance bemiddelt met name in het midden segment van MKB bedrijven.