maandag 26 oktober 2015
De Nederlandse fusie- en overnamemarkt begint langzaam tekenen van oververhitting te vertonen. De lage rente en de dalende euro zorgen voor groeiende interesse onder buitenlandse kopers, met name uit de VS. De prijzen van bedrijven stijgen en sommige transacties vinden plaats zonder gedegen boekenonderzoek.
Dit signaleert accountants- en adviesorganisatie EY in een toelichting op de maandag gepubliceerde Global Capital Confidence Barometer. Uit deze peiling onder 1600 topbestuurders van grote ondernemingen uit 53 landen blijkt veel belangstelling om bedrijven te kopen. De wereldwijde fusie- en overnamemarkt stevent dit jaar af op een dealwaarde die vergelijkbaar of hoger is dan die van de recordjaren 2006 en 2007, zo stelt EY.
Grensoverschrijdende fusies
De Nederlandse markt blaast daarbij een stevig partijtje mee, zo zelfs dat Steven Spiekhout, partner bij EY Transaction Advisory Services, al tekenen ziet van oververhitting. Signalen hiervoor zijn hogere waarderingen van bedrijven en de minder kritische opstelling van kopers. Er worden minder voorbehouden gemaakt en het boekenonderzoek krijgt soms minder aandacht.
Spiekhout constateert een groeiende activiteit van buitenlandse partijen. 'De afgelopen maanden laten een constant groeiende "bidder appetite" zien met een toenemende mate van grensoverschrijdende fusie- en overnameactiviteit. Na een periode van relatieve stilte storten meer Amerikaanse bedrijven zich op de Europese markt, geholpen door de dalende euro en aanhoudend lage rentes', aldus de EY-partner in een schriftelijke toelichting.
Hij wijst erop dat de lage rente leidt tot hogere waarderingen. De rente wordt gezien als een stuwende factor op een markt waar private-equityinvesteerders op zoek zijn naar rendement. Dit zijn partijen die risicokapitaal beheren van institutionele beleggers waaronder pensioenfondsen.
Voedingstechnologie in trek
Ruim een kwart van de respondenten in het EY-onderzoek toont een groeiende interesse in overnames in de eurozone. Spiekhout ziet bovendien een grote bereidheid voor het ontvangen van Amerikaans kapitaal. Regelmatig worden bedrijven proactief benaderd voor overnames. Specifieke interesse gaat uit naar (voedings-)technologie en infrastructuur. Voor de olie- en gasindustrie is minder animo. Daarnaast is de belangstelling vanuit Chinese hoek tanende. Dit houdt verband met afnemende economische groei in China en tegenvallende resultaten bij recente deals.De peiling van EY wijst uit dat 59% van de internationale bestuurders verwacht de komende twaalf maanden actief te zijn op de fusie- en overnamemarkt, tegenover 40% een jaar geleden. Er zit een groeiend aantal deals in de pijplijn, waarbij de gemiddelde waarde ook hoger uitkomt.
Groei inkopen
Van de Nederlandse bedrijven verwacht 39% in de komende twaalf maanden een transactie uit te voeren met een dealwaarde boven de $250 mln, tegenover 8% zes maanden geleden. Nederlandse ondernemers richten zich bij overnames meer dan hun buitenlandse collega's op bestaande kernproducten en kernmarkten. Ze kiezen voor consolidatie en nemen bedrijven in dezelfde branche over. Spiekhout: 'Internationaal zien we echter ook dergelijke signalen. De recente overname van SABMiller door AB InBev is een voorbeeld van pure consolidatie. Beperkte groei dwingt bedrijven groei in te kopen.'
Bron: http://www.fd.nl/
Nieuwsoverzicht
Residence Newport
Labradorstroom 87
1271 DE Huizen
+31 (0)35 - 62 48 959
+31 (0)6- 53 477 439
info@bcfinance.nl
KvK: 74387375
Btw: NL859876238
BC Finance is een adviesorganisatie die zich richt op de begeleiding bij fusies en overnames. Wij begeleiden u bij de verkoop, aankoop of waardering van uw onderneming. BC Finance bemiddelt met name in het midden segment van MKB bedrijven.